23. joulukuuta 2014

Hevosten hoitajana

Mulla on tällä hetkellä hoitohevosina kolme heppaa, jotka ovat kaikki olleet esillä täällä blogissa. Kaikki ovat omalla tavallaan tärkeitä ja rakkaita ja niiden kanssa on kiva puuhailla. Ratsastuksen lisäksi tykkäänkin tehdä hevosten kanssa myös paljon kaikkea muuta ja mielestäni voidakseen tulla hyväksi ratsastajaksi pitääkin hevosten kanssa viettää aikaa muutenkin kuin selästä käsin. Hevosista voi oppia niin paljon myös ihan maasta päin! Tämän takia pidän ihan pelkästä hevosten harjailusta ja esimerkikisi taluttelusta. Välillä menenkin vain taluttelulenkille, enkä nouse ollenkaan selkään. "Normaalin" hoitamisen lisäksi viihdyn hyvin myös kisahoitajana. Nyt on tullut käytyä kisoissa vähemmän mukana kun olen yleensä itse ratsastanut samoissa karkeloissa. Ennen kun aloin käydä ulkoluolisissa kisoissa, kävin varmaan parisen vuotta mukana hoitajana ja opin paljon. Se olikin hauskaa, mutta myös varsin hyödyllistä, sillä nyt on ollut paljon helpompi käydä itse kisoissa kun on jo päässyt kisamaailmaan sisälle ja ekoissa omissa kisoissa en ollut aivan kuutamolla! Jokin aika sitten tuli toivetta tehdä postaus siitä, mitä yleensä teen Vapun kanssa ja koska tällainen postaus on ollut aiemminkin mielessäni niin päätin tehdä postauksen jossa käyn läpi kaikki kolme hevosta.

Kuva Linda P.


Otetaan ensimmäisenä tarkasteluun pitkäaikaisin ja tärkein hoidokkini, Carter. Sen kanssa puuhastelut ovat kaikkein rajallisimmat koska kyseessä on kuitenkin tuntihevonen. Hoidan ruunaa listojen mukaan jokaisena päivänä viikossa, tokikaan en ehdi sitä aivan päivittäin punaamaan.. Tämä kuitenkin on tietysti tarkoitus, mutta välillä täysi mahdottomuus hevosen tehdessä tunteja. Hoitajan tehtäviini kuuluvat totta kai hevosen huolellinen harjaus ja muu siistinä pito. Leikkaan ja siistin mm. sen harjan, hännän ja jalkakarvat. Tälläkin hetkellä se on parturin tarpeessa, mutta koska se viettää lomalaisen elämää, en ole pitänyt leikkuupuuhissa kiirettä. Välillä olen muutenkin tosi laiska leikkaaman sen harjan ja saatan tehdä sen pienessä kiireessä kisoja edeltävä iltana.. Kerran taisin tehdä sen jopa samana aamuna puoli tuntia ennen lastausta?

Mun suosikki. <3

Harjauksen yhteydessä tarkastan myös Carterin kunnon yleisesti. Onko sille tullut hiertymiä, haavoja tms. ja onko esimerkiksi jaloissa turvotusta. Yhteen aikaan se onnistui aina hokkiaikaan saamaan pikkuhaavoja tasaisin väliaijoin, mutta nyt se on pysynyt aika ehjänä.. Näiden juttujen lisäksi pesen myös varusteet ja harjaan suojat plus pesen juoma- ja ruokakipon. Myönnetään, olen aika laiska pesemään mitään ja jätän pesut monesti viime tippaan vaikka sille kisa-aamulle. Silloin kun innostun pesemään, pesen yleensä useammat varusteet kerralla. Kesäisin käyn joko syöttelemässä tai keräämässä ruohoa ennen kuin Carter pääsee laitumelle hoitamaan lihoamisensa ihan itse. Tuntsarin hoitajana tehtäviin kuuluu myös taluttaa heppaa aina tarvittaessa tunneilla.

Tässä sitä hoidetaan hoitajan tehtäviä ja talutellaan heppaa viime talvena, vaikka mieli teki lähteä lämpimään kotiin peiton alle. Muistan miten tolloin oli aivan jäätävän kylmä ja sen näkee kyllä vaatetuksestakin..! Kuva Kiti S.


Toinen huollettava hevonen on Topi, jonka kanssa olen nyt puuhaillut muutaman vuoden epäsäännöllisesti. Syksyllä 2013 aloin hoitamaan ruunaa enemmän säännöllisesti. Topin kanssa voin puuhailla vapaammin sillä se ei ole tallin hevosia vaan yksityinen. Sen kanssa teen paljon samoja juttuja kuin Carterinkin eli harjaan ja katson haavat ja muut poikkeavuudet, pesen kipot ja varusteet ja kerään ruohoa/käyn syöttelemässä. Näiden lisäksi vien tarhaan vettä ja omistajan pyytäessä teen hepan iltasapuskat tai siivoan karsinan. Nämä jälkimmäiset eivät kuitenkaan kuulu joka päivisiin tehtäviini. Noin kerran viikossa käydään omistajan pyytäessä Topin kanssa maastoilemassa tai vaihtoehtoisesti käyn välillä myös pelkästään taluttelemassa. Jos haluan, saan käydä kävelemässä myös muulloinkin kuin varsinaisina kävelypäivinä.


Sitten viimeisenä se Vappu, joka myöskin on yksityinen heppa. Vapun kanssa on kaikkein vapaimpaa ja ollaankin reilun parin vuoden aikana kokeiltu kaikenlaista yhdessä. Meillä ei juuri ole rajoitteita siinä mitä voidaan yhdessä tehdä ja se tekee Vapun kanssa puuhailusta hyvin hauskaa! Vapun voin hoitaa joka päivä viikossa, jos haluan ja ehdin. Yleensä kuitenkin hoidan sen vain kun käyn liikuttamassa hepan tai kun omistaja sitä pyytää. Mulla on viikossa yksi vakkaripäivä ja välillä saatan olla vastuussa hevosesta melkein viikonkin verran kerralla jos omistaja on muualla. Vapun kanssa teen ihan näitä samoja juttuja kuin Carterin ja Topinkin: harjaan, pesen kipot ja varusteet, tarkistan voinnin, pidän hepan siistinä, teen ruuat, syöttelen ennen laitumelle menoa.. Ratsastamassa käyn yleensä joka tiistai. Halutessasi saan myös käydä muina päivinä maastoilemassa ja kesäisin uittamassa. Vappu on kunnon monitoimiratsu ja teenkin sen kanssa kaikkea mahdollista. Koulua, esteitä, puomeja, maastoilua, uittoa, satulalla ja ilman, maastakäsin juttuja.. Kerran oltiin kaverini kanssa molemmat kyydissä, välillä mennään kangilla koulua ja seuraavalla kerralla päässä on kuolaimettomat tai karautetaan pellolla niin kovaa kuin pääsee ja sitten lähdetään rämpimään metsään ja keräämään marjoja. Halutessani voin myös mennä Vapulla valmennuksiin ja käydä kisoissa, niinkuin tein viime kesänä ja syksyllä.

Kuva Kiti S.

Tällainen postaus tällä kertaa! Seuraavaksi sitten jotakin jouluista postausta, sillä aattoon on enään kaksi yötä.. Aattona menen perinteisesti aamulla tallille ja tänä vuonna kiipeän tonttulakki päässä Vapun selkään ja tehdään yhdessä jotain kivaa. :) Vielä on muutamat lahjat paketoimatta ja jouluvalmisteluja tekemättä, mutta eiköhän tässä ehditä. Hyvät joulun odotukset teille kaikille!
-Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti